• italienisches lokal
  • prasa termotransferowa
  • do podstrony 22770
  • podatek od wygranej w lotto
  • heaven help 2
  • zagraniczny darkwarez
  • kody towarw
  • Przychodnia Batorego
  • medion navigator
  • koszty działalności gastronomicznej
    Wëker
    koszty u notariusza przy wykupie mieszkania kwaterunkowego u notariusza
    koszty zamiany dzialki rolnej na rolno-budowlana
    koszty uzyskania przychodu w 2006 roku
    koszty eksplatacji grzejnikami elektrycznymi konwektory
      aaaaWëkeraaaa

    Temat: Samowola budowlana a wynajem
    Samowola budowlana a wynajem   Witam Mam problem i proszę o podpowiedź jak z niego wybrnąć. Wynajęłam od osoby fizycznej lokal użytkowy na działalność gastronomiczną. Wcześniej właściciel również taki lokal tam prowadził ... nikt o takim budynku nic nie wie. Inspektor nakazał właścicielowi legalizację a do tego sa niezbędne prace remontowe, które uniemozliwiają mi prowadzenie działalności. Chcę wypowiedzieć umowę najmu ale interesuje mnie czy i na jakiej podstawie mogę domagać się zwrotu poniesionych kosztów ( co moge do nich zaliczyć) oraz czy nalezży mi się odszkodowanie? Bo jak by nie było to właściciel mnie zwyczajnie...
    Źródło: forumprawne.org/showthread.php?t=82167



    Temat: Food & Beverage Professional
    Symulacja biznesowa Food & Beverage Professional Symulacja biznesowa Food & Beverage Professional symuluje zarządzanie placówka gastronomiczną oraz pozwala opracować strategię działania firmy-przedsiębiorstwa prowadzącego usługi gastronomiczne, skoncentrowaną na podwyższaniu wyniku finansowego. Dzięki tej symulacji uczestnicy mają szansę poznania ekonomicznych aspektów zarządzania placówką gastronomiczną oraz wypracowania praktycznych rozwiązań prowadzących do wzrostu rentowności prowadzonej działalności. Podczas symulacji uczestnicy poznają najważniejsze obszary generujące dochody placówki gastronomicznej, źródła dochodu uwzględniając obroty wynikające z gastronomii, podobnie jak czynnik organizacyjny i finansowy funkcjonowania przedsiębiorstwa gastronomicznego. W formie „Profit Cents” zostają przedstawione w symulacji dochody i przyporządkowane bezpośrednie koszty. W ten sposób wprowadza się je także do rachunku pokrycia kosztów działającej placówki gastronomicznej. W celu oceny rentowności prowadzonej placówki gastronomicznej tworzy się rachunek zysków i strat oraz bilans. Dzięki prezentacji na planszy wzrostu wartości usługi (doliczenie kosztów osobowych, kosztów surowców, itp.) możliwa jest właściwa wizualizacja tego procesu, a przez to - pełniejsze zrozumienie działań w nim zawartych. Podczas trwania symulacji uczestnicy wyliczają odpowiednie wskaźniki rentowności placówki gastronomicznej np. zwrot z obrotu w % i zwrot z kapitału własnego w %, pozyskując w ten sposób przejrzysty obraz kondycji finansowej. Uczestnicy doświadczają na czym polega zarządzanie ... ekonomiczne podstawy zarządzania placówką gastronomiczną, wzmacnia się myślenie przedsiębiorcze u pracowników, kształtowana jest postawa zorientowana na klienta, wzmacnia się komunikacja pionowa w firmie: manager – pracownik, zostają zdefiniowane konkretne propozycje poprawy rentowności placówki gastronomicznej, uczestnicy angażują się w działalność firmy, a przez to są zmotywowani do wdrażania nowych rozwiązań w praktyce. Grupa docelowa: Kadra zarządzająca placówkami gastronomicznymi Pracownicy placówek gastronomicznych Praktykanci Studenci gastronomii, hotelarstwa, turystyki i innych pokrewnych kierunków Przyszli przedsiębiorcy branży gastronomicznej i hotelarskiej shtraining@o2.pl
    Źródło: turysci.info/forum/viewtopic.php?t=472


    Temat: Zlot w Małej 25.04.2010
    ... na stadion... trasa około 25 km, tempo przejazdu 40 km/godz. 15.00 - Spotkanie na stadionie przygotowane przez Urząd Miasta Strzyżów. Chcący prowadzić na Zlocie działalność handlową czy gastronomiczną kontaktują się pilnie...
    Źródło: choppers-club-malopolska.pl/viewtopic.php?t=484


    Temat: 2 miliony zł za "wyłączność" w lokalu?
    Cytat: MAW napisał Po pierwsze - kto to sa "normalni ludzie" ktorzy zarabiaja na gastronomii? Prawdopodobnie chodzi Ci o gastronomow, bo na pewno zadna duza firma, jak C-O, KP czy GZ nie zarabia na gastronomii przy inwestycjach rzedu kilkaset tys. zl albo nawet klika milionow. Kalkulacja jest kilka postow wczesniej... Normalni ludzie to ci przedsiębiorcy, którzy prowadzą w Polsce tysiące dużych i ... prowadzić działalności gospodarczej na poziomie podstawowm - czyli małej knajpy. To zresztą widać, bo chyba żaden browar w Polsca nie ma już autentycznej własnej piwiarni - co najwyżej dzierżawy. Cytat: MAW napisał Po drugie - duze browary nie moga konkurowac z malymi smakiem, bo stawiaja na zadowolenie masowego klienta, ani cena, bo maja gigantyczne koszty marketingu. Gdyby przestaly je ponosic, wypadlyby z rynku, a przeciez nie o to im chodzi... Gdyby przestałyby ponosić gigantyczne koszty marketingu, mogły by gigantycznie obniżyć ceny i w ten sposób pozostać na rynku bez uszczerbku dla zdrowia. Cytat: MAW napisał Po trzecie - z tego co sie orientuje to z marek GZ w gastronomii jest jeszcze Warka, Heniek a gdzieniegdzie Hevelius i Specjal.KP miala do chwili przejecia Dojlid tylko...
    Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=38284


    Temat: Ciekawsze artykuły z gdansk.pl
    ... molo, którego będą nam wszyscy zazdrościć, a mieszkańcy i żeglarze będą mogli się cieszyć z jego uroków – dodał radny. Koszt rozbudowy molo na Zaspie to w zależności od wersji projektu...
    Źródło: forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?t=1263


    Temat: ... co nowego czeka nas w roku 2004
    Od 1 stycznia kasy chorych nie wypłacają tzw. Sterbegeld, czyli dodatku przeznaczanego na pokrycie kosztów pochówku. Zapobiegliwi powinni zatem rozejrzeć się za alternatywami, np. prywatnym ubezpieczeniem, jeżeli pośmiertnie nie chcą obciążać ... tzw. Entbindugsgeld, czyli jednorazowy dodatek na koszty wyposażenia nowych członków rodziny. Do lamusa odchodzi także pokrywanie części kosztów nowych okularów, na skromną pomoc mogą liczyć tylko osoby niepełnoletnie i inwalidzi. Kasy ... się poza miejscem zamieszkania, sami ponosimy też koszty dojazdu do miejsca leczenia. Więcej czasu spędzimy w tym roku prawdopodobie w poczekalniach dentystycznych, bo tylko jeszcze do końca grudnia kasy chorych przejmują część kosztów protetyki. O piękne uzębienie warto więc zadbać jak najwcześniej, pod koniec roku może być tłoczno. Tyle zdrówko. Teraz podatki. Na otarcie łez, od razu dobra wiadomość - jeżeli wszystko ... jak dotąd 40 centów, tylko 30. Budujący się otrzymają niższe dotacje budowlane, zmniejszy się także ryczałt na koszty działalności zarobkowej, tzw. Werbungskosten. Krezusi, czyli ci, którzy za godzinę pracy otrzymują co ... stwierdził berliński rząd:"Chodzi nam przede wszystkim o przestępstwa gospodarcze, o tych, którzy próbują oszukiwać na podatkach. Dotyczy to głównie branży budowlanej i gastronomicznej". Ci, którzy zostaną przyłapani na nielegalnej pracy, zapłacą...
    Źródło: poloniaberlin.de/forum/viewtopic.php?t=579


    Temat: Fundusz Pożyczkowy na cele inwestycyjne
    pożyczki, w finansowaniu inwestycji, nie może przekroczyć 60 % wartości netto kosztów kwalifikowanych inwestycji Pozostałe 40 % Pożyczkobiorca musi ponieść ze środków własnych. Minimalna kwota, na jaką może zostać udzielona pożyczka, ... co najmniej 25% kosztów inwestycji oraz złożenia określonego w umowie zabezpieczenia Zabezpieczenie pożyczki mogą stanowić: -gwarancja bankowa -gwarancja firmy ubezpieczeniowej -blokada środków pieniężnych na rachunku -hipoteka na nieruchomości -przewłaszczenie na zabezpieczenie...
    Źródło: wielun.biz/viewtopic.php?t=2049


    Temat: PN -Napoje alkoholowe, bezalkoholowe i piwo
    ewidencji działalności gospodarczej, wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert. -aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu...
    Źródło: przetarg.army.mil.pl/viewtopic.php?t=985


    Temat: Przekształcenie gruntu z użytkowania wieczystego.
    nie będę musiał już przekształcać z mieszkalnego na mieszkalno-usługowy bo przecież mądra pani twierdzi, że tak już jest. Mimo, że to G... prawda!!! A z jakimi kosztami i biurokratycznym burdelem takie...
    Źródło: wspolnoty.org.pl/viewtopic.php?t=4207


    Temat: ZAKOŃCZENIE SEZONU W MAŁEJ 2009
    gastronomicznej proszeni są o pilny kontakt e-mailowy ze mną w sprawie uzgodnienia warunków tej działalności. Od godz. 6.00 na teren Zlotu wpuszczane będą tylko samochody posiadające Kartę wjazdu. 9.30 - Uroczyste...
    Źródło: moto-twierdza.pl/forum/viewtopic.php?t=976


    Temat: Stok narciarski w Chełmie - miasto szuka inwestora
    pokoi) i miejsce pod jego rozbudowę; :: tereny pod budowę dodatkowych obiektów sportowo-rekreacyjnych; :: wykorzystanie istniejącego budynku na cele gastronomiczne; :: możliwość utworzenia pola namiotowego i campingu w okresie letnim; ::...
    Źródło: dev.skiforum.pl/showthread.php?t=21965


    Temat: ZAKOŃCZENIE SEZONU MAŁA 2009 (podkarpacie) 04.10.2009
    ... terenie Zlotu działalności handlowo - gastronomicznej proszeni są o pilny kontakt e-mailowy ze mną w sprawie uzgodnienia warunków tej działalności. Od godz. 6.00 na teren Zlotu wpuszczane będą tylko samochody posiadające...
    Źródło: konop25.nazwa.pl/virago.com.pl/viewtopic.php?t=7349


    Temat: Artykuły dotyczące nas i naszego otoczenia
    ... przyniosły rezultatu. Koszty jej utrzymania i ochrony były wysokie. Po dwóch latach od przejęcia przez Agencję została przeznaczona do zagospodarowania przez Ramwar - tłumaczy. Tymczasem już trzy tygodnie po przekazaniu spółce...
    Źródło: maszewska37.sisco.pl/forumphpbb/viewtopic.php?t=11


    Temat: Rewitalizacja Miasta Kazimierzowskiego
    w tej sprawie rozmowy - mówi Mróz. - Pozostałe nadal czekają na nabywców lub najemców. Koszty utrzymania niesprzedanych lokali ponosi spółka. Jakie? Nie dowiedzieliśmy się. - Przy takiej pogodzie konieczne było uruchomienie ogrzewania, okna i drzwi są drewniane, chodzi o to, żeby się nie paczyły - mówi Mróz. Ale nie wie, jakie są koszty ogrzewania. - Nie wszystkie faktury przechodzą przez moje ... A Rewitalizacja, jako gmina spółka, nie musi się starać, bo znów może poprosić radę o dokapitalizowanie. Koszty oczywiście poniesie miasto, czyli wszyscy mieszkańcy. Wypaczone cele Radny Kluziński podkreśla, że spółka jest ... poniżej kosztów. - Przez ostatnie lata spółka wypaczyła cele, jakie jej postawiono na początku działalności. Zamiast zajmować się ożywianiem Miasta Kazimierzowskiego, prowadzi działalność deweloperską - mówi Kluziński. - Roczne koszty utrzymania...
    Źródło: inwestycje.radom.pl/forum/viewtopic.php?t=104


    Temat: Nielegalny handel
    osobowego 15 zł c) z przyczep lub naczep gastronomicznych, kasetonów szczękowych 2 zł/m2 d) ze stanowiska oznaczonego, namiotu, stołu, stelażu i inne 2 zł/m2 e) w letnich ogródkach gastronomicznych 0,20 zł2 f) z ręki, kosza, wiadra, skrzynki, itp. (do 1 m2) 1 zł/osoby g) przez sklepy, punkty usługowe i biura poza terenem objętym powierzchnią użytkową budynków i obiektów, za którą odprowadzany jest podatek od nieruchomości z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej 2 zł/m2 ... Koszt obsługi inkasa opłaty targowej ustala się na 50 % pobranej opłaty targowej. 3. Koszt obsługi inkasa opłaty targowej ustala się na 30% odprowadzonej do Gminy Nysa opłaty targowej za dany ... w Nysie (na mocy ustawy o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej), 2. Prowadzona na terenie określonym w umowie dzierżawy gruntu na prowadzenie handlu zawartej z Urzędem Miejskim w Nysie, podległymi mu jednostkami lub zakładami, w tym z Targowiskiem Miejskim w Nysie. 3. (3) W letnich ogródkach gastronomicznych przyległych bezpośrednio do stałych placówek gastronomicznych, pod warunkiem zgłoszenia ich lokalizacji w trybie uchwały Nr XLVII/519/2001 Rady...
    Źródło: strazmiejska.to.pl/viewtopic.php?t=1651


    Temat: Bezpłatne szkolenia
    niekwalifikowane; • Procedura oceny projektów; • Najczęściej popełniane błędy przy aplikowaniu o fundusze europejskie w dziedzinie turystyki. „Prawne i marketingowe aspekty działalności turystycznej” (60 godz.), w terminie grudzień 2009 – styczeń 2010 r., • Pojęcie działalności turystycznej/usług turystycznych; • Prawne aspekty działalności turystycznej (otoczenie przedsiębiorstwa branży turystycznej; regulacje ustawowe w obszarze turystyki; prawne aspekty tworzenia, działania i finansowania przedsiębiorstw turystycznych i agroturystycznych; ubezpieczenia w turystyce; problemy rozwoju regionalnego – aspekty prawne, wpływ UE) • Marketingowe aspekty działalności turystycznej (istota marketingu usług turystycznych; marketing turystyki jako część marketingu terytorialnego; czynniki kształtujące atrakcyjność obszaru; segmentacja rynku turystycznego; pozycjonowanie na rynku turystycznym; kanały promocji i dystrybucji; strategia marketingowa działalności hotelarsko-gastronomicznej); • Elementy marketingu-mix w turystyce; • E-marketing. „Promocja produktu turystycznego” (40 godz.), w terminie styczeń – luty 2010 r., • Definicje, klasyfikacje i istota produktu ... luty – marzec 2010 r., • Podstawy prawne sprzedaży; • Potrzeby nabywców a podejmowanie decyzji zakupu; • Badania jako kompleksowe narzędzie oceny; • Istota marketingu produktów turystycznych; • Elementy marketingu-mix w hotelarstwie i gastronomii; • Planowanie marketingowe ... wykorzystaniem Internetu i nowych technologii; • Wdrażanie nowoczesnych technologii i rozwiązań technicznych w obiektach hotelowych, gastronomicznych, konferencyjnych, w biurach podróży oraz innych obiektach turystycznych; • Profesjonalna telefoniczna obsługa klienta; • E-marketing; • Wykorzystanie nowoczesnych technologii...
    Źródło: forum.roztocze.net/viewtopic.php?t=5099